Call : +385 91 566 3423

Zašto mali poduzetnici ne delegiraju i koje su posljedice takve odluke za njihov biznis

Admin 29. siječnja 2021. Nema komentara

„Željela bih delegirati posao nekome, ali ja najboljem poznajem svoj biznis i napraviti ću to bolje i brže nego netko drugi, pa je jednostavnije da sve ipak odradim sama.“

Puno puta smo ovakve ili vrlo slične rečenice čuli od poduzetnika kada je razgovor krenuo u smjeru delegiranja posla.

Istraživanja su pokazala da je sposobnost delegiranja zadataka jedan od glavnih preduvjeta poslovnog uspjeha. Poduzetnici koji delegiraju posao i na taj način podijele svoje zadatke i smanje stres oko vođenja i razvijanja vlastitog biznisa imaju puno veće šanse da će doživjeti poslovni uspjeh, za razliku od onih koji su odlučili da će sve raditi sami.

Pa zašto onda mnogi poduzetnici, pogotovo mali poduzetnici, još uvijek ne delegiraju?

Najčešće navode ove razloge:

Ne vjerujem da netko drugi može obaviti posao tako dobro kao ja

Naravno da se povjerenje mora zaslužiti, ali mnogi poduzetnici nemaju povjerenja u druge ljude prije nego su uopće probali ostvariti odnos suradnje i vidjeli kako će funkcionirati.

Ako je to slučaj i kod vas, delegirati možete za početak male zadatke, koje ćete uz detaljne upute predati nekome da ih odradi umjesto vas.

To mogu biti jednostavni poslovi, poput uredske administracije, koji iako jednostavni, moraju biti napravljeni i oduzimaju vam vrijeme. Za takve poslove probajte angažirati virtualnog asistenta, s kojim je suradnja vrlo jednostavna i možete ga angažirati samo na nekoliko sati mjesečno. Dovoljno da vidite kako za vas funkcionira ta ideja da netko drugi obavlja neke poslove koje bi inače vi obavljali.

Ukoliko vam se ne svide rezultati, suradnju s virtualnim asistentom je vrlo jednostavno raskinuti, pa nema velikog rizika za vaš posao.

Delegiranjem ću izgubiti kontrolu nad svojim biznisom

Poduzetnici imaju toliko različitog posla u vođenju svog biznisa, da si ne mogu priuštiti mikromanagement. Jednostavno moraju donijeti odluku o tome koje poslove moraju nužno oni odraditi, a ostale delegirati.

Jer donošenje odluke da ćete neke poslove delegirati ne znači da više nećete imati kontrolu nad svojim poslovanjem. Vi ćete uvijek biti vlasnik vašeg biznisa i donositi ćete konačne odluke, ali trebali bi se fokusirati na rezultat, a to je da posao bude napravljen.

Sve ja stignem sam/a

Vođenje biznisa zahtjeva puno ljubavi prema poslu, volje i želje da biznis uspije i puno, puno rada. Pogotovo ako ste mikro ili mali poduzetnik, pa uz to što ste vlasnik biznisa, vi ste i računovođa, voditelj financija, vodite društvene mreže, odrađujete svu administraciju, ponekad ste i voditelj ljudskih resursa….popis je predug. Čak i ako možete sve naučiti i odraditi sami, vrijeme u danu je ograničeno i patiti će ili vaš posao ili privatni život.

Došlo je vrijeme za delegiranje kada više ne možete naći vrijeme kako bi radili na svom biznisu, jer cijelo vrijeme radite u biznisu ili ako previše vremena provodite radeći poslove za koje niste educirani ili su van vaše zone komfora.

Nemam ja vremena za objašnjavanje i upute

Sigurno je da ćete morati odvojiti neko vrijeme za davanje uputa za obavljanje određenih zadataka. Dapače, što detaljnije upute date, to bolje. Ali manje vremena će vam trebati da date upute i objasnite zadatke, nego što će vam trebati vremena da sve napravite sami i usput pokušavate balansirati sve preostale poslove koji se gomilaju. Često se dogodi da delegiranje pomogne da se bolje organizirate i jasnije vidite ono što je potrebno vašem biznisu.

Možete biti sigurni da će vaši napori koje uložite da nekome delegirate dio posla ili određene zadatke rezultirati time da ćete u konačnici imati više vremena. To je mudro ulaganje vremena i energije.

Ne znam kako delegirati

Mnogi poduzetnici kažu da ne delegiraju poslove ili zadatke, jer ne znaju kako. To je i razumljivo, jer kada ste pokretali svoj posao, fokusirali ste se na ono što znate i volite raditi, ono u čemu ste stručni i ono u čemu uživate. Ali onda se posao počeo širiti i počeli su se pojavljivati svi oni popratni poslovi, koji se samo gomilaju, a često uopće ne zaslužuju vaše vrijeme i energiju.

Postoje načini kako uspješno delegirati, pa ako vam tu treba pomoć ili pokoji savjet, pročitajte ovdje, a možete nam se i javiti, rado ćemo vam pomoći.

Uz malo volje i dobre organizacije, brzo ćete naučiti na što treba obratiti pažnju kod delegiranja.

Ne mogu si to priuštiti

Još jedan čest razlog koji poduzetnici navode kao razlog zbog kojeg ne delegiraju. Pogotovo ako su na samom početku poduzetničkog puta i bore se za svakog klijenta kako bi uspjeli podmiriti svoje osnovne financijske obaveze, a svaku kunu više ulažu opet u svoj biznis kako bi ga doveli na višu razinu.

Ali ako malo bolje razmislite, bi li uložili 100 kuna, ako bi vam se vratilo duplo?

Ako možete platiti nekome 10 sati mjesečno da radi poslove poput uredske administracije, a vi ćete zauzvrat dobiti 10 sati mjesečno više da radite na povećanju profitabilnosti, onda se delegiranje čini kao rješenje vašeg problema.

A koje su posljedice za vaš posao?

Posljedica ima mnogo i niti jedna nije pozitivna za vaš biznis.

Trošiti ćete puno vremena i energije na pokušaje da odradite sve poslove koji vam predugo stoje na to-do listi, a zbog konstantnog rada u biznisu, a ne na biznisu, vaš posao će stagnirati ili napredovati puno sporije nego što bi trebao, zbog čega će, naravno, stagnirati i profitabilnost.

Najteža posljedica koje se vrlo lako može dogoditi nakon dužeg vremena rada na način da sve radite sami je tzv. burn out, jednostavno rečeno – možete „pregorjeti“ te zaključiti da ovakav način rada i života nema smisla i odustati od svog biznisa, odnosno od svog sna da stvorite uspješan posao i pri tome uživate radeći ga.

Jasno je da je učinkovito delegiranje posla ključno za uspjeh u biznisu.

Zato probajte otpustiti kontrolu i počnite sa malim zadacima, koji vam oduzimaju vrijeme, ali za koje nije nužno da ih sami odradite.

Jednom kada se na svom primjeru uvjerite u benefite koje delegiranje posla ima, biti će vam lakše delegirati sve one poslove koje ne stižete, ne volite ili jednostavno ne želite raditi, a vi ćete se fokusirati na brži rast svog biznisa.

„The first rule of management is delegation. Don’t try and do everything yourself because you can’t.“ – Anthea Turner

Javite nam se da čujemo što vi mislite, može li se uspjeti u biznisu bez delegiranja?

Odgovori