Call : +385 91 566 3423

5 trikova kako učinkovito delegirati posao

Admin 27. srpnja 2019. Nema komentara

Prvi korak prema uštedi vremena u vašoj zaposlenoj svakodnevici je da naučite uspješno delegirati posao.

Iako se čini lako, naučiti delegirati posao, a da to bude u uspješno i učinkovito, nije tako jednostavno kao što zvuči.

Koliko puta vam se činilo da vam više vremena oduzima delegiranje posla nego što bi vam trebalo vremena da taj isti posao sami odradite?

Delegiranje posla trebalo bi vam uštedjeti vrijeme, a ne stvoriti dodatan posao.

Jednom kada naučite delegirati posao, a da to bude učinkovito, vidjeti ćete koliko će vaša produktivnost rasti kada dobijete pomoć koja vam je potrebna.

Ovih 5 trikova kako učinkovito delegirati posao može vam pomoći u tome.

1. Napravite plan

Napišite popis svih zadataka koje želite delegirati, odnosno svih onih poslova za koje nemate vremena ili znanja da bi ih sami obavljali. Ili onih zadataka i poslova koje jednostavno ne želite sami raditi, jer želite svoje vrijeme iskoristiti za svoju obitelj i prijatelje ili hobi koji vas veseli.

2. Napišite detaljnje upute

Jedan od razloga zašto ponekad poslovi ili projekti koji su delegirani ne budu napravljeni kako treba, je nepostojanje detaljnih uputa. Osoba kojoj ste posao delegirali u tom slučaju možda nije detaljno upoznata sa onim što se od nje očekuje, niti kakav je proces rada. Pisane, detaljne upute sa svim poslovima, procesima i instrukcijama razriješiti će sve nedoumice, a posao će biti kvalitetno obavljen.

3. Prestanite kontrolirati

Može biti prilično teško prepustiti nekom drugom dio svog poslovanja. Suzdržite se od potrebe da stalno kontrolirate poslove koje ste delegirali nekom drugom. Jer poanta svega je da oslobodite vrijeme za važnije zadatke i poslove, a ne da trošite vrijeme tako da stalno provjeravate osobu kojoj ste delegirali posao.

4. Fokusirajte se na rezultat, a ne proces

Nije bitno da osoba kojoj ste delegirali neki zadatak ili projekt napravi svaki dio zadatka isto kao što bi vi napravili, nego je bitno da dobijete rezultat koji trebate. Fokusirajte se na krajnji rezultat i dopustite drugima da sami nađu najbolji put kako doći do njega.

5. Dajte konstruktivnu povratnu informaciju

Da bi razvili učinkovito delegiranje posla treba ponešto vremena i truda, ali je vrijedno toga. Kako bi dobili što bolje rezultate, dajte osobi kojoj ste delegrali posao konstruktivnu povratnu informaciju, onu koja će joj pomoći da poboljša u određenim područjima, ako za to postoji potreba, kako bi ona vama pomogla da postignete svoje poslovne ciljeve.

Želite pojednostaviti svoje poslovanje? Želite raditi efikasnije i produktivnije?  

Možda je vrijeme da svoje administrativne poslove delegirate profesionalcima, kako bi na taj način uštedjeli vrijeme i energiju za bavljenje onim što je zaista bitno za vaše poslovanje.

Javite nam se kako bi zajedno našli najbolje rješenje za vas i vaš posao.

Odgovori