Call : +385 91 566 3423

5 stvari koje bi trebali napraviti na poslu prije odlaska na godišnji odmor ako ste mali poduzetnik

Admin 2. srpnja 2019. Nema komentara

Ljeto je stiglo i to najbolje osjetimo po velikim vrućinama ovih dana, zbog kojih svi jedva čekamo otići na zasluženi godišnji odmor.
Bilo da planirate odmor na obali ili se više volite rashladiti u planinama, godišnji odmor je idealno vrijeme za predah od svakodnevnih poslovnih obaveza i stresa, vrijeme za obitelj i prijatelje.


Ali ako ste mali poduzetnik, otići na godišnji odmor i nije tako jednostavno. Trebalo bi dobro isplanirati poslovanje, kako bi posao nesmetano funkcionirao cijelo vrijeme.


Što se bolje pripremite za godišnji odmor, manja je vjerojatnost da će iskrsnuti neke nepredviđene poslovne situacije, zbog kojih ćete sa odmora morati „gasiti požar“ ili još gore, zbog kojih ćete godišnji odmor morati prekidati.


I zato, bilo bi dobro napraviti ovih 5 stvari prije odlaska na godišnji:

1. PODESITE OUT-OF-OFFICE OPCIJU NA VAŠEM POSLOVNOM E-MAILU

Iako se čini kao nešto što se podrazumijeva, često se dogodi da zaboravimo podesiti ovu opciju na mailu.
Čak i ako ste svim svojim suradnicima i klijentima rekli u kojem razdoblju nećete biti u uredu, uključite Out-of-office, jer se može dogoditi da oni to zaborave, pa vam pošalju mailom poziv za važan sastanak ili vam upute mail koji se odnosi na neki hitan posao, a vi ga nećete vidjeti niti na njega odgovoriti.
Neka vaša poruka bude profesionalna, navedite vrijeme u kojem nećete biti dostupni, te nemojte zaboraviti navesti kontakt osobu kojoj se mogu javiti u hitnim slučajevima.

2. KONTAKTIRAJTE KLIJENTE NEKOLIKO DANA PRIJE ODLASKA NA GODIŠNJI ODMOR

Ukoliko imate u toku veće projekte, bilo bi dobro kontaktirati te klijente prije odlaska na godišnji, kako bi ih obavijestili u kojem vremenskom periodu vas neće biti u uredu, te kako bi zajedno prokomentirali statuse projekata.
U tom slučaju klijenti će imati vremena razmisliti i javiti vam na vrijeme da li postoji još nešto vezano za projekte što bi prioritetno trebalo odraditi dok ste još u uredu.

3. POPIŠITE SVE OBAVEZE I ZADATKE KOJE TREBATE NAPRAVITI

Vjerojatno će popis biti dug i neće biti moguće izvršiti sve zadatke sa njega prije odlaska na odmor. Zato nemojte gubiti vrijeme i fokusirajte se na nekoliko ključnih zadatka te njih odradite. Za ostale, manje bitne poslove, koje nećete moći odraditi prije, napravite detaljan raspored kako bi točno znali što i kada vas čeka nakon povratka sa godišnjeg. Vrijeme utrošeno na ovakav plan će se isplatiti, jer ćete točno znati od kuda krenuti onih prvih dana nakon povratka sa odmora i nećete osjećati nepotreban stres.

4. ZAVRŠITE BITNE POSLOVE

Sigurno se ne želite naći u situaciji da usred važnog projekta odlazite na godišnji odmor. Kao prvo, bilo bi lijepo da se na odmoru možete potpuno opustiti i zaboraviti na posao. Osim toga, ukoliko odete na odmor usred projekta, teže ćete se kasnije uključiti u posao, što će vam stvoriti dodatan stres nakon povratka sa godišnjeg. A i nije baš profesionalno, zar ne?
Zato pokušajte, koliko god iscrpljujuće bilo, završiti sve bitne poslove, kako bi se u potpunosti mogli opustiti i kako ne bi morali brinuti o tome što se događa na određenom projektu dok vas nema.

5. NA VRIJEME UPUTITE U POSAO ONOGA TKO VAS MIJENJA

Ako ste mali poduzetnik i želite da vaš posao nesmetano funkcionira dok vas nema, na vrijeme uputite u posao onoga tko će vas mijenjati. Nemojte sa ovim čekati do zadnjeg trenutka, jer i vašoj zamjeni treba neko vrijeme da se uhoda u sve zadatke koje će obavljati.

Ukoliko nemate nikoga tko bi vam mogao pomoći dok ste vi na godišnjem odmoru, možda je za vas dobro rješenje angažirati stručnu i profesionalnu osobu, koja će vam pomoći da svakodnevna uredska administracija, poput slanja mailova, vođenja raznih evidencija, izrade dopisa ili dostave dokumentacije, bude obavljena točno i u roku.

Odgovori